Zelí na anglické slanině s bazalkovým pestem a vepřový plátek
Tak tu mám další kuchařský pokus, tentokrát od dalšího oblíbence Pohlraicha.
Příprava mi trvala 45 minut místo avizovaných 30 minut. Zdržovačka při loupání česneku, krájení zelí a dalších ingrediencí.
Chuťově mňamka.
- vepřové kotlety bez kosti 4 ks
- menší hlávka zelí 1 ks
- slanina, nakrájená na kostičky 100 g
- 1 lžička másla
- extra panenský olivový olej
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- sůl
- čerstvě namletý pepř
na bazalkové pesto:
- 4 stroužky česneku
- hrst čerstvě nastrouhaného parmezánu (lze použít i jiný tvrdý sýr)
- hrst lístků čerstvé bazalky
- 200 ml extra panenského olivového oleje
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- Kotletky očistěte a dejte do misky. Přidejte rozmarýn a zakapejte olivovým olejem. Misku přikryjte mikrotenovou fólií a uložte do chladu.
- Omyté zelí nakrájejte na nudličky a krátce spařte v osolené vodě. Vyndejte ho a ihned zchlaďte, aby zůstalo křehké.
- V hmoždíři společně roztlučte nebo za pomoci kuchyňského robota promixujte česnek, přidejte sůl, bazalku a parmazán. Na závěr přidejte olivový olej a dochuťte dle chuti.
- Osolené a opepřené kotletky opečte na pánvi.
- V menším kastrůlku opečte slaninu, přidejte spařené zelí a prohřejte. Odstavte z plotny a vmíchejte připravené pesto.
- Kotletky se zelím naservírujte na talíře a ihned podávejte.
Při druhém vaření jsem udělala modifikaci - bazalkové pesto nahrazeno mraženým špenátem, který jsem narychlo šoupla k osmažené anglické, pak rychle česnek, osolit a přidat zelí a nastrouhaný tvrdý sýr. Jelikož anglická slanina pustila dost sádla, stačí jen lžička másla nakonec a bez olivového oleje. Mňamka!